Menu
 
5 En Yeni Makaleler

Makale Kategorileri

RSS/XML
RSS Feed: Sitemize eklenen en yeni yemek tariflerinizi RSS kullanarak kendi sitenize ekleyebilirsiniz.
Newest recipes RSS/XML feed En yeni 20 yemek tarifi
Top recipes RSS/XML feed En populer 20 yemek tarifi
Makale Ara
Search recipe  

Doğanın Mucizesi: Otlar

Yazar:  yalcin  Kayıt Tarihi: Oca. 31, 2010  Tıklama: 1.882   Puanlama:  (3,0) oy 171  Kelime Sayısı: 396
  Makaleyi puanla

Akdeniz mutfağının temel taşlarından otlar, hem aş hem ilaç hem de mutfaklarımızın vazgeçilmez süsüdür. Sulu yemeği yapılabilir. Çiğ olarak salatalarda ya da yemeklere lezzet katmak için kullanılabilir. Otlardan lezzetli börekler, gözlemeler, tuzlu kurabiyeler hazırlanabilir. Bu lezzetli yeşillerin sağlığımıza birçok faydası bulunur. 
   
 Kuzukulağı: Anadolu’nun kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerinde yetişen kuzukulağı; A,B ve C vitamini içerir. Ekşi bir tadı olan kuzukulağının körpe yaprakları çiğ olarak salatalarda ya da pişirilip sebze yemeklerinde kullanılabilir. 
   
 Gelincik otu: Nefes darlığı, astım, öksürük, bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Hafif acı bir tadı vardır. Kaynar suda yeşil otlu kısımlarını kaynatıp süzdükten sonra bal, rezene tohumu ve limonla isteğe göre tatlandırılıp çay şeklinde içilir. Salatalarda ve sebzeli yemeklerde kullanılır.
   
 Semizotu: Bahçelerde domateslerin altında, kırmızıbiber ve kabak tarlalarında kolayca yetişir. Genelde salatalarda, etli ve pirinçli yemeklerde kullanılır. Yurtdışında yapılan tıbbi araştırmalarda kalbi rahatlatan linoleik asit bakımından zengin olduğu saptanmıştır. 
   
 Labada: Çiğ ve pişmiş olarak yenir. Salata etli ve zeytinyağlı sarmalarda kullanılır. Suyu kaynatılıp süzüldükten sonra çay gibi içilir. İştah açıcıdır. Kanı ve bağırsakları temizler. 
   
 Hardal otu: Anadolu’da yüz yıllardan beri bilinen ve kullanılan bir bitki çeşididir. Taze iken yapraklarından salata yapılır ve yemeklerde kullanılır. Tohumlarından ise yağ ve sos olarak faydalanılır. Acı ve aromatik bir tada sahiptir. 
   
 Taze tarhun: Tarhun hıçkırık, mide ekşimesi, şişkinlik, iştahsızlık, gut, romatizma, idrar tutamama ve grip gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Çay gibi demlenip içilebilir. Çeşitli salatalarda ve baharat olarak kullanılır. 
   
 Fesleğen: Ferahlatıcı, hoş kokulu bir ottur. Fesleğen çayı sindirime iyi gelir, bağırsakları rahatlatır. Ayrıca migren, baş ağrıları, deniz tutması, araba tutması ve hamilelik bulantılarına iyi geldiği söylenir. Taze fesleğen, domates, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri ve sirke ile önerilir.



Toplam (0) yorum yapılmış.
Yorum yaz
Yorum yazabilmek için lütfen siteye giriş yapınız yada Kayıt olmak için tıklayınız!.